DIY & knutselen, Feest & Fun

Kerstdiner op school: wat gaan we dit jaar maken?

In tijden van topdrukte voor (werkende) moeders (en voor wie eigenlijk niet) vindt er vlak voor het einde van het jaar voor de kids op school een jaarlijks hoogtepunt plaats! Het kerstdiner in de klas. De kinderen hebben zich extra mooi aangekleed, juf loopt zingend in haar kersttrui en de kerstboom schittert kitsch in het lokaal. Overal staan (nep)kaarsen op de tafels die onherkenbaar gezellig gedekt zijn. Zeg nou zelf: leuker wordt het toch niet op school? Maar voor mama (of papa) speelt er maar één vraag. Kerstdiner op school: wat gaan we dit jaar maken?

Kerstdiner: iedereen doet mee

Op de basisschool van onze zoon is het traditie dat iedereen een bijdrage levert aan het kerstdiner. Een voorafje, amuse, hapje, toetje, iets warms. Het mag allemaal. Het leukste is natuurlijk dat de kinderen samen met papa/mama of opa/oma gaan kokkerellen. Maar hoe kom je aan een goed idee? En nog beter: wat is eenvoudig om te maken tussen alle andere kerstvoorbereidingen door, mislukt nooit en valt bij (bijna) alle kinderen in de smaak? O ja, een beetje gezond is ook een pré.

Inspiratie waar haal je dat vandaan?

Je voelt het al aankomen, want mijn grootste inspiratiebron is natuurlijk Pinterest. Het hele jaar door verzamel ik alle kleine kersthapjes, traktaties en leuke ideeën die ik tegen kom. Dat scheelt eindeloos zoeken op het moment suprême. De blog van de club van relaxte moeders en de website van Mamaliefde staan ook boordevol inspiratie. Kijk op de dag zelf ook vooral wat andere ouders met hun keukenhulpjes gemaakt hebben. Volgend jaar komt immers weer dezelfde vraag.

Mijn 7 gouden tips

Tip 1: Zoals hierboven genoemd: verzamel ruim van tevoren al een paar ideeën, kies op tijd en switch alleen als iemand je al voor is.
Tip 2: Kies iets wat jouw zoon of dochter graag lust. Hulp gegarandeerd 😉
Tip 3: Maak niet te veel, er is al genoeg.
Tip 4:  Koop voor volgend jaar alvast leuke kerstprikkers, servetten, of andere versiering in de uitverkoop na Kerstmis. Sfeervolle aankleding is al de helft van de presentatie.
Tip 5: Gebruik zo min mogelijk ingrediënten en oefen van tevoren een keertje. Dat voorkomt lastminute stress.
Tip 6: Warme hapjes zijn heerlijk, maar hoe ga je het warm houden? Ik richt me altijd op iets dat koud gegeten kan worden.
Tip 7: Misschien een goede tip voor volgend jaar: zorg dat je er als één van de eerste bij bent als DE lijst op het bord hangt.

In 2017 maakte ik voor het Kerstdiner op school een komkommer knakworst kerstboom. Wat maakte jij zoal voor het Kerstdiner op school?

 

Volg en deel mijn blogs

4 gedachten over “Kerstdiner op school: wat gaan we dit jaar maken?”

  1. Tsja, voor school hoef ik niets meer te maken. Tegenwoordig brainstormen via WhatsApp over de verschillende kerstdiners; wat hij daar gaat maken voor zijn huisgenoten en wat hij graag wil dat we voor hem maken straks met kerst.

    Vroeger was het altijd heel simpel: een grote bak zelfgemaakte appelmoes! De dag van te voren al lekker laten pruttelen en na afkoelen en vlak voor naar school gaan nog even mooi versieren. Hoe? Met een sjabloontje met kerst figuurtjes en kaneel. Elk jaar weer schoon op!

Reacties zijn gesloten.