knutselen met dennenappels
DIY & knutselen

Tips voor een happy herfst @home!

Zodra de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren, begint er bij mij iets te kriebelen. Ik vind het dan de hoogste tijd voor een woonkamer mini make-over. Heb jij dat ook? Ik ben helemaal niet zo’n  doe-het-zelf-er, maar dit herfstige knutsel project is er echt één zonder moeilijkheidsgraad. Ga aan de slag met dit simpele knutselidee voor  herfst. Een mega leuke tip voor kids en mama’s! 

knutseltips herfst

 

Ingrediënten voor vrolijke herfst

Essentiële ingrediënten voor dit knutselidee voor de herfst:

 • dennenappels
 • een bak met water
 • een oude tandenborstel
 • kaneel
 • kwasten
 • acryl verf
 • en een portie geduld

Dennenappels verzamelen

Je begint met het verzamelen van een grote stapel dennenappels. Een zakje met dennenappels uit de winkel zorgt voor een snelle start. Je kunt dan meteen beginnen met stap 5. Maar het is zo veel gezelliger om ze zelf te zoeken tijdens een herfstwandeling in het bos. Hoewel een boswandeling op een zonnige zondagmiddag minder vaak op het programma staat dan dat mij lief is, is de ‘herfstwandeling’ bij ons echt wel een traditie. Gewapend met een grote tas zoeken we zoveel mogelijk kastanjes, beukennootjes en eikels. En natuurlijk nemen we ook een heleboel dennenappels mee. Hoe groter ze zijn, hoe mooier! Tip: neem ook een paar gekleurde bladeren en herfsttakken mee voor een optimaal herfstgevoel in huis.

Stappenplan knutselidee herfst

 • Stap1 : De zelf gezochte dennenappels moeten eerst in bad. Wat is er nou fijner dan lekker soppen met water en een beetje afwasmiddel? Het is voor een goed eindresultaat wel belangrijk om de vondsten flink te schrobben met water. Daarna laat je ze uitlekken op een theedoek. Schrik niet: na het badje sluiten de dennenappels vanzelf.
 • Stap 2: Wachten…de dennenappels moeten goed drogen. Heb geduld, het wachten wordt echt beloond!
 • Stap 3: Als de dennenappels droog zijn, ga je ze afbakken in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de dennenappels. Richtlijn: 175-200 graden voor een bakduur variërend tussen de 20-45
 • minuten.Leg de dennenappels op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier. Een beetje kaneel erover en je weet niet wat je ruikt! (de mannen in mijn huis waren overigens iets minder gecharmeerd van de geuren die vrijkwamen…)

  knutselidee voor de herfst

 • Stap 4: Na het bakken staan de dennenappels weer volop ‘in bloei’.  Zodra ze zijn afgekoeld stop je de dennenappels in een theedoek.  Even goed schudden en de laatste restjes rommel vallen uit de kegels. Eventueel kan je het overgebleven zand ook nog wegpoetsen met een oude tandenborstel.
 • Stap 5: Als het zonnetje zich buiten even niet laat zien, dan is het de hoogste tijd voor het verven van de dennenappels. Met witte, gele, rode en blauwe acrylverf, kan je eindeloos kleurencombinaties maken, passend bij jouw interieur. Onze zoon vond het mengen van verf al een feestje op zich. Je hoeft eigenlijk alleen maar de uiteinden van de schubben te verven. Dat is al voldoende voor een vrolijk resultaat.

Weer laten drogen en dan zijn de dennenappels klaar voor decoratie. Ze staan mooi in een glazen vaas met led lampjes, in een fruitschaal of etagère. Maar het staat ook erg gezellig  als je er een slinger van maakt door ze aan bakkerstouw te knopen. Ben je de dennenappels na de herfst helemaal zat of was je er nog even niet aan toegekomen? Ze zijn tijdens de feestdagen in december ook nog leuk! Hang de gekleurde dennenappels met touw of lint in je kerstboom. Tip:  ik heb op de uiteinden ook wel eens pompons geplakt. Je zet de dennenappel vervolgens op een mini (terracotta) bloempotje. De minikerstboom doet het erg goed op een kinderslaapkamer.

Nog niet genoeg herfst in je huis? Zet de gevonden takken uit het bos in een vaas. Nog een paar fotolijstjes over? In plaats van een foto, plaats je een herfstblad achter het glas. Of origineler: beschilder het blad met een restje verf. Druk het blad met de geverfde kant op wit of gekleurd papier. Drogen, inlijsten en ophangen maar.

Heb je zin in meer leuke DIY projecten? Kijk eens op Pinterest.  
Ik wens jou Happy herfst!

 

 

3 gedachten over “Tips voor een happy herfst @home!”

Reacties zijn gesloten.