tips voor nieuwe inspiratie
Instax fotografie & schrijven

De week van de Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Poëzie, gedichtjes, rijmpjes en versjes…ik houd er van. Gedichten raken, ontroeren en bieden troost. Ze zetten je aan het denken. Dikwijls toveren ze een lach op een gezicht. Een gedicht brengt herkenbaarheid en (on)begrip. En dat in een paar woorden. Ik zeg: Poëzie: helemaal zo gek nog niet! Elk jaar eind januari is de week van de Poëzie. Lees ook eens een gedicht!

Week van de Poëzie: 25 t/m 31 januari

De Week van de Poëzie kon dit jaar voor mij niet mooier beginnen. Vandaag ontmoette ik Lars, bekend van de Versjes van Lars. Lars maakt versjes op maat. Lars stelt vragen, luistert en schrijft een paar steekwoorden op papier. En dan begint hij te tikken op zijn typemachine.

Vanmiddag maakte hij op mijn verzoek ter plekke een  versje voor een heel bijzonder mens…mijn oma. Mijn oma houdt van de gedichten en teksten van Toon Hermans. Daarom ga ik haar binnenkort verrassen met een versje van Lars. Want Lars en Toon hebben één ding gemeen: ze kunnen in een paar woorden een heel verhaal vertellen. En dat is nou precies wat ik zo mooi vind aan gedichten en versjes. Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Nienke schrijft…gedichten

Naast mijn blogs, schrijf ik ook gedichten. Afgelopen jaar ben ik weer actief begonnen met het op papier zetten van mijn hersenspinsels. Korte gedichten, lange gedichten, haiku’s en mijn grote favoriet: gedichten voor (jonge) kinderen. Toen ik er eenmaal weer mee begonnen was, kon ik ook niet meer  stoppen. In elke mooie zin hoorde ik wel een gedicht! Erg leuk, maar ook best wel eens vermoeiend.

Dilemma: gedichten delen of niet?

Als je gedichten schrijft heb je meteen ook een dilemma. Althans zo ging dat bij mij wel. Eigenlijk wilde ik ze delen. Maar geloof me: er is bijna niets zo spannend als het delen van jouw eigen gedichten. Je voelt je zo kwetsbaar. Soms heb je binnen vijf minuten een compleet gedicht op papier. Maar er zijn ook gedichten waar ik maandenlang aan sleutel. Op zoek naar het juiste woord. Het moet perfect zijn. Elk woordje zorgvuldig afgewogen. Schrijven is schrappen. Dus als het resultaat dan eindelijk daar is…dan is delen echt een ding. Toch besloot ik een paar gedichten van mij te delen. De reacties waren positief. Nu ik mijn eigen blog heb, durf ik ze voorzichtig te delen met een groter publiek. Denk ik. Daarom kan jij in de Week van de Poëzie elke dag een nieuw gedicht van mij vinden op mijn blog. Best wel ‘een momentje’, vind ik.

Houd jij van gedichten? Wie is jouw favoriete dichter? Door welk gedicht werd jij geraakt? Voor wie zou jij graag een gedicht (laten) maken?

2 gedachten over “De week van de Poëzie: helemaal zo gek nog niet!”

  1. ik hou van gedichten, maar het is nog niet bij me opgekomen om een gedichtenbundel of iets dergelijks te lezen of aan te schaffen.
    Vaak zie ik een gedicht voorbij komen op fb of krijg wat toegestuurd door één van mijn zussen, waardoor ik geraakt word, maar dan blijft het daar bij. Jammer eigenlijk. Kun je wat aanbevelen?

    1. Lieve S, ik vind gedichten nogal smaakgevoelig. Eigenlijk is het uitproberen wat jou aanspreekt. Ik haal in de bibliotheek wel eens een verzamelbundel. Filosofische gedichten kunnen prachtig zijn, maar ik snap ze vaak niet en/of ze raken me niet. Ik houd van beschrijvende en verhalende gedichten. Of gedichten met een wending, inspirerende woorden, troostende woorden of waar je om kan lachen. En kindergedichtjes natuurlijk. Gedichten van Toon Hermans en Willem Wilmink zijn toegankelijk en zeker de moeite waard om te lezen. Hip zijn de Versjes van Lars en van de Broer van Roos. De gedichten op http://www.lentezoet.nl zijn lieve gedichten over kinderen,liefde en zorg. Ik kan je ook de bundels van Plint aanraden. Daar staan ook wel eens juweeltjes tussen. Je kan natuurlijk ook jouw eigen gedichtenbundel maken door de gedichten van jouw zus en andere gedichten die jou raken over te schrijven in een notitieboek. Dan kan je deze mooie woorden altijd weer teruglezen.

Reacties zijn gesloten.