Blog, Moments

Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Moments08: Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Poëzie, gedichtjes, rijmpjes en versjes…ik houd er van. Gedichten raken, ontroeren en bieden troost. Ze zetten je aan het denken. Dikwijls toveren ze een lach op een gezicht. Een gedicht brengt herkenbaarheid en (on)begrip. En dat in een paar woorden. Ik zeg: Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Week van de Poëzie: 25 t/m 31 januari
De Week van de Poëzie kon voor mij niet mooier beginnen. Vandaag ontmoette ik Lars, bekend van de Versjes van Lars. Lars maakt versjes op maat. Lars stelt vragen, luistert en schrijft een paar steekwoorden op papier. En dan begint hij te tikken op zijn typemachine.

Vanmiddag maakte hij op mijn verzoek ter plekke een  versje voor een heel bijzonder mens…mijn oma. Mijn oma houdt van de gedichten en teksten van Toon Hermans. Daarom ga ik haar binnenkort verrassen met een versje van Lars. Want Lars en Toon hebben één ding gemeen: ze kunnen in een paar woorden een heel verhaal vertellen. En dat is nou precies wat ik zo mooi vind aan gedichten en versjes. Poëzie: helemaal zo gek nog niet!

Nienke schrijft…gedichten
Naast mijn blogs, schrijf ik ook gedichten. Afgelopen jaar ben ik weer actief begonnen met het op papier zetten van mijn hersenspinsels. Korte gedichten, lange gedichten, haiku’s en mijn grote favoriet: gedichten voor (jonge) kinderen. Toen ik er eenmaal weer mee begonnen was, kon ik ook niet meer  stoppen. In elke mooie zin hoorde ik wel een gedicht! Erg leuk, maar ook best wel eens vermoeiend.

Dilemma: delen of niet?
Als je gedichten schrijft heb je meteen ook een dilemma. Althans zo ging dat bij mij wel. Eigenlijk wilde ik ze delen. Maar geloof me: er is bijna niets zo spannend als het delen van jouw eigen gedichten. Je voelt je zo kwetsbaar. Soms heb je binnen vijf minuten een compleet gedicht op papier. Maar er zijn ook gedichten waar ik maandenlang aan sleutel. Op zoek naar het juiste woord. Het moet perfect zijn. Elk woordje zorgvuldig afgewogen. Schrijven is schrappen. Dus als het resultaat dan eindelijk daar is…dan is delen echt een ding. Toch besloot ik een paar gedichten van mij te delen. De reacties waren positief. Nu ik mijn eigen blog heb, durf ik ze voorzichtig te delen met een groter publiek. Denk ik. Daarom kan jij in de Week van de Poëzie elke dag een nieuw gedicht van mij vinden op mijn blog. Best wel ‘een momentje’, vind ik.

Houd jij van gedichten? Wie is jouw favoriete dichter? Door welk gedicht werd jij geraakt? Voor wie zou jij graag een gedicht (laten) maken?

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

2018: Laten we weer een heleboel mooie herinneringen maken!

#Moments07: 2018: Laten we weer een heleboel mooie herinneringen maken!

Drie keer knipperen met je ogen en toen was het ineens 2018. Ik zeg het wel eens vaker: time flies. Ook in december. Ken je dat: je hebt twee weken vakantie gehad, maar het leken er veel meer? Ik was zo’n geluksvogel. Ik had een lange vakantie met veel tijd voor het gezin, familie en vrienden, het achterstallige werk in het huishouden en een beetje voor mijzelf. In mijn tweede blog van dit nieuwe jaar kan ik het toch niet laten. Officieel mag het niet meer (van wie eigenlijk niet?) maar toch wens ik jou heel veel goeds voor dit nieuwe jaar. Dat het een jaar mag worden met veel inspiratie, leuke uitstapjes, geluk, gezelligheid, creativiteit en liefde in goede gezondheid. 2018: Laten we weer een heleboel mooie herinneringen maken!

Instax project: Making memories

 

 

 

 

 


Making memories
Nieuwe herinneringen maken is de laatste jaren een rode draad in mijn leven. Ik vind het steeds belangrijker worden, naarmate ik meer grijze haren op mijn hoofd tel. Zo betrap ik mijzelf er op dat ik elk jaar in december weer een beetje meer weemoediger ben. Aan het einde van het jaar denk ik graag terug aan de hoogte- en dieptepunten van zo’n jaar. Zo scrolde ik in de laatste dagen van het jaar ook weer even langs al mijn Instagram instax foto’s. Wat heb ik weer opnieuw genoten van een heleboel bijzondere momenten.

Voornemen 2017: een nieuw (t)huis

Goede voornemens
Er daar ontstond ter plekke meteen een goed voornemen: laat ik mijn digitale vakantiealbums eindelijk eens afmaken van 2017 en 2016 en…oeps…2015. Je raadt het al: fotoalbums maken is niet mijn hobby. Maar: nog voor het einde van 2017 had ik mijn eerste voornemen van 2018 al afgevinkt. Want laten we eerlijk zijn: goede voornemens kunnen we toch het hele jaar door maken? Trots als een pauw liet ik aan de mannen in huis ons vakantiealbum 2015 zien. En met succes. We hebben samen heerlijk herinneringen opgehaald. Als ik later deze winter ook de albums van de vakanties 2016 en 2017 heb laten afdrukken, wordt het de hoogste tijd om met terugwerkende kracht ook nog een paar jaaralbums te produceren. De lat ligt hoog. I know. Maar ik probeer om te denken: hoe leuk is het om aan de hand van foto’s weer een heleboel mooie herinneringen terug te krijgen?

Ik ben mijn eerste uitdaging voor 2018 aangegaan. Doe jij ook wel eens aan goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar?  

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

Heerlijk avondje: tijd om samen de kerstboom op te zetten

#moments06: Tijd om samen de kerstboom op te zetten

Op 5 december was het voor half  Nederland pakjesavond. Wij hadden onze buit al binnen. Toen ik aan het einde van de middag onze zoon van de BSO ophaalde en we al slalommend tussen de Sinterklazen door naar huis fietsten, was ik zo klaar met de Sinterklaastijd. Vanaf het nieuwe schooljaar werd hier al uit volle borst Sintliedjes gezongen en vond ik regelmatig iets ‘lekkers’ in mijn schoen. Hoogste tijd dus om de oude man uit te zwaaien. Om op Sinterklaasavond toch een gezellige decemberactiviteit met ons gezinnetje te hebben (en de mogelijkheid om alle Sint en Pietspullen naar zolder te verbannen) had ik bedacht om samen een kerstboom te kopen. Dat bleek een heel goed plan. Het werd een heerlijk avondje.

Echt of nep?
Eerlijk gezegd hadden wij altijd een mooie kunstnaaldboom in huis staan. Een overblijvertje uit de tijd dat ik in Den Haag in een appartement op de eerste verdieping woonde. Ik moet toegeven dat het mij altijd prima beviel. Opzetten en afbreken was wel een hele klus, maar dat staat in schril contrast met dagelijks naalden opzuigen. Bovendien was het echt een fraaie boom. Maar toen we dit jaar onze nieuwe woning betrokken wilden we beginnen aan een nieuwe traditie: het kopen van een echte boom. Kerst is ook een geurbeleving toch?

Idyllisch plaatje
De vraag dit jaar was dus: waar gaan we een boom kopen? Hoewel we dol zijn op tuincentra gehuld in gezellige kerstsfeer, wil ik daar geen kerstboom kopen. Mijn ideale plaatje: het is donker. We rijden op een stoffig landweggetje naar een knus verlicht boerderijtje. Ter plaatse staat er een behulpzame boer die ons wegwijs maakt tussen zijn aanbod kerstbomen. We rekenen af bij het licht van een knapperend vuurtje. Tevreden laden we de iets te grote boom in onze net wat te kleine auto en rijden richting huis. Thuis aangekomen blijkt de nieuwe aanwinst vele malen groter dan in het weiland waar we stonden.

Moeilijk kiezen en toch geslaagd!
Toen ik ging googlen bleek dat half Twente kerstbomen verkoopt. Jeetje, ik zag door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk zijn we gaan rijden en kwamen we onderweg een verkooppunt tegen dat wel een heel klein beetje op mijn ‘o zo gewenste plaatje’ leek. We hadden binnen 5 minuten de perfecte boom gevonden. Toen onze zoon bij thuiskomst ontdekte dat we ook een miniboom voor hem hadden gekocht, kon het grote versierfeest beginnen.

Heerlijk avondje
Met op de achtergrond kerstliedjes en een knapperend haardvuurtje op onze tv hebben we samen onze twee kerstbomen opgetuigd. Ik was even vergeten hoe heerlijk de geur van een dennenboom is. Wat een heerlijke avond! Toen ik vanmorgen uit de douche stapte en ik naar beneden liep hoorde ik de kerstliedjes al in de woonkamer. Ja, ik weet het zeker: voor ons voorlopig geen kunstkerstboom meer.

Kerstboomtip
Wil jij net als wij het liefste een echte kerstboom met kluit? Maar vind je het geknoei met zand en water in de woonkamer vervelend? Dan heb ik dé oplossing: zet de pot met kluit in een afwasteil! Een brede teil past altijd. Je kan de boom zonder lekkage voorzien van een flinke plens water. Wel zo fijn als je het nog in de tuin wilt zetten of hekel hebt aan vallende naalden. Leuk stuk stof of kerstpapiertje om de pot en teil heen draperen en tada…je bent klaar.

Wanneer zet jij de kerstboom op? Is het een echte of een neppert?

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

Alweer december? Stop de tijd!

#Moments05: Alweer december? Stop de tijd!

Als werkende mama/vriendin/dochter/zus wens ik mijzelf regelmatig een enorme rode stopknop. Ik bedoel dan eigenlijk zo’n noodknop om alles wat loopt even stil te zetten. Herken je dat? Dat je extra tijd wilt om te genieten van het nu en alles van de afgelopen jaren de revue wilt laten passeren? Want vandaag hang je ‘grote jongensmaat’ 122-128 aan de waslijn, maar eergisteren was dat toch nog babymaatje 62? Het voelt wel eens of de tussenliggende periode in een soort fast forward zich heeft afgespeeld. December is vaak zo’n maand waarin ik denk: ‘Alweer december? Stop de tijd!’

December is… even stilstaan
Want hoe ontzettend warm en knus december kan zijn met alle Sinterklaas perikelen, werkgerelateerde eindejaarkriebels, kerstetentjes, eindejaarsafsluitingen en Oud & Nieuw, het is wat mij betreft ook dé maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. Want eerlijk is eerlijk: elk jaar heeft zo zijn hoogtepunten, maar zeker ook zijn dieptepunten toch? We hebben nooit 365 dagen vol inspiratie, liefde, geluk en gezelligheid. December is niet alleen maar een mooi en romantisch winterplaatje. Maar het is zeker ook een periode dat we naasten die we moeten missen nog veel harder missen. En waarin verdriet en pijn om stille armoede,  strijd, eenzaamheid, ziekte en andere narigheid nog extra hard binnenkomen. Voor mij is december een maand waarin ik wat vaker stil sta bij dit soort zaken. Zwaarmoedig? Nee hoor! Decemberblues? Misschien een klein beetje. Maar er is wat mij betreft helemaal niets mis met een beetje mijmeren en weemoed aan het einde van een jaar.

Hoe overleef ik…december?
In mijn bed blijven liggen piekeren over wat ik nog allemaal moet doen of wat ik allemaal anders ga doen in het nieuwe jaar is niet mijn aanpak. Ik vind het juist leuk om tijdens kleine ‘projectjes’ even een bezinningsmomentje te pakken in de hectische december maand. Hoe dan? Nou, bijvoorbeeld door samen met onze zoon iets te knutselen. Daar heb ik geen tijd voor! Misschien is het een leuke uitdaging om het nuttige met het aangename te combineren? Bijvoorbeeld door samen de kerstdecoratie voor in huis te maken of een paar kerstkaarten voor een familielid of vriend die wat wel wat extra aandacht verdiend.

Goed voornemen
Mijn goede voornemen en tip voor de komende weken : vlieg jezelf en je naasten niet voorbij in december, maar sta af en toe ook even stil. Ben je nieuwsgierig hoe ik deze decembermaand doorkom? Of kan jij wel wat decembertips en oppeppers gebruiken? Volg dan de komende tijd mijn blog voor eenvoudige december DIY ‘s  en leuke survivaltips.

Wat betekent december voor jou?

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

Waar kan je in Rotterdam origineel overnachten?

#Moments04: Origineel overnachten in Rotterdam

Wat is de meest originele plek waar jij ooit geslapen hebt? Eerder dit jaar sliepen wij in een oude treinwagon in Noord-Holland. Een unieke ervaring. Afgelopen weekend kon ik een nieuwe bijzondere overnachting op mijn lijstje met ‘memories’ bijschrijven. Waar kan je in Rotterdam origineel overnachten? Wij vonden een unieke B&B locatie. Je kan namelijk een overnachting boeken voor een kubuswoning ontworpen door Piet Blom. Hoe leuk is dat?

<img src="afbeelding.gif" alt="waar kan je in Rotterdam origineel overnachten" />
Foto: La Ma

Hoe bereikbaar?
Wij vertrokken op vrijdagmiddag met de trein vanuit Oost Nederland met als eindbestemming Rotterdam Blaak. Een lange reis, maar wel ontspannen en gezellig. We konden zelfs voor de deur van onze B&B uitstappen. Geen gedoe met parkeren dus ideaal. We werden hartelijk ontvangen door de eigenaar van de kubuswoning. Het eerste half uur hebben we ons alleen maar verwonderd over de  woningindeling,  alle verrassende hoekjes, ramen en afwijkende muurafmetingen.

Kubuswoning. Hoe dan?
De woning heeft drie verdiepingen. Als je binnenkomt neem je de trappen naar de eerste woonverdieping. De woonverdieping bevindt zich op de tweede etage van de kubus. Op deze etage is een loungehoek met tv en de keuken. Nog een trapje hoger waren de twee slaapkamers en de badkamer te vinden. Op de top floor was er een heerlijke relaxruimte met een 360º uitzicht over Rotterdam en de andere kubuswoningen. Er is voldoende ruimte voor een kort verblijf met vier personen. Hoewel ik mij kan voorstellen dat je met kleine kinderen liever in de Stayokay kubushostel om de hoek zit. Wij waren met drie dames een weekendje op stap en dan is dit plekje echt een aanrader.

<img src="afbeelding.gif" alt="origineel overnachten in Rotterdam" />
Foto: La Ma

Perfecte locatie
Nadat we de woning uitgebreid bewonderd hadden en alle bagage op de goede plek stond, hebben we de buurt verkend. We waren te voet zelfs binnen 3 minuten bij de Markthal Rotterdam. Absoluut een hotspot en foodwalhalla met alle eettentjes en marktkraampjes met verse producten. Omdat het bij aankomst al avond was, was het voor ons de ideale plek om daar een hapje te eten.
Na een rustige nacht, er heerste een heerlijke serene rust in het huis, konden we na het uitgebreide ontbijt meteen de stad inlopen. We ontdekten dat we op steenworp afstand van de Oude Haven zaten. En via de kades konden we zo de stad verkennen. In Rotterdam is zoveel te zien er te beleven. De haven, het SS schip, vele musea, kunst, de watertaxi’s, de Euromast noem maar op.

Shop- en eet- hotspots
Ons doel was een weekendje quality time, bijkletsen en lekker eten. Dus wij hebben vooral leuke eetadresjes ontdekt. En tijdens een weekendje weg met drie dames zonder de kinderen, wordt er natuurlijk ook flink geshopt. Lees in mijn andere twee blogs meer hierover.

Originele overnachting?
Kort samengevat kan ik zeggen dat wij genoten hebben van twee overnachtingen in een zeer bijzondere architectonische locatie. Het is heel maf om voortdurend toeristen foto’s te zien maken van de plek waarin je een paar dagen verblijft. Het huis was perfect gesitueerd, het was erg netjes en het was allemaal erg goed verzorgd. Ik denk dat ik deze nachten in de Maasstad niet gauw zal vergeten. De prijs ligt wat hoger dan in een hotel, maar dat is het dubbel en dwars waard. De kubuswoning is wat mij betreft dus echt een aanrader als je op zoek bent naar een memorabele slaapplek.

Nog een keertje?
Ik heb Rotterdam van een hele andere kant leren kennen. Dat smaakt naar meer. Ik ben nieuwsgierig naar alle andere hotspots van Rotterdam. Heb jij nog een goed idee voor mijn volgende logeeradres?

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

Jarig? Laat dat cadeau maar zitten!

#Moments03: verjaardagsherinneringen

Natuurlijk houd ik van cadeautjes. Er is niets leuker dan dat er iemand voor jou op pad is geweest om een verrassing te kopen. Of nog fijner: dat iemand speciaal iets voor jou gemaakt heeft! Toch denk ik regelmatig: ‘Laat dat cadeau toch zitten.’ Geef elkaar een herinnering cadeau voor de verjaardag.

Kinderen weten precies wat ze willen hebben voor hun verjaardag. Eerlijk toegeven: ik kan zelf ook vaak wel bedenken wat ik graag zou willen hebben. We hebben net een nieuw huis, dus geld of een cadeaubon is enorm welkom. Maar waarom geven we elkaar niet een fijn moment samen? Mooie momenten samen zijn immers blijvende herinneringen. Onbetaalbaar toch?

Origineel nachtje weg
Hier in huis geven we elkaar voor onze verjaardagen altijd een weekendje weg. Meestal samen en soms ook met ons drieën. Ons meest recente verjaardagsuitje was een bijzondere overnachting. We sliepen met ons drieën in een oude treinwagon. Zo bijzonder! Wat was ons weekendverblijf toch een plaatje met de oude locomotief ervoor.

<img src="afbeelding.gif" alt="orgineel overnachten treinwagon" />

Voelt dat nou anders dan in een hotel? Nou reken maar! Alleen al de fantasie van onze zoon die als machinist ons de hele wereld over reed in onze privétrein was meer dan goud waard.

Natuurlijk geef je familie en vrienden niet allemaal een nachtje weg, een bijpraat lunch of kopje koffie (of borrel) met iets lekkers. Onvriendelijk voor je banksaldo en onhandig met alle overvolle agenda’s. Maar waarom zou je niet met je vrienden een verjaardagspot maken en bij elke verjaardag geld doneren? En dan één keer per jaar met zijn allen een leuke middag of avond organiseren? Ik durf te beweren dat zo’n momentje gezellig samenzijn je langer bijblijft dan een flesje wijn, een speciaal biertje of een envelop met geld!

Ik kijk alweer uit naar de volgende verjaardagsherinnering. Komend weekend ga ik met mijn moeder en zusje op pad naar Rotterdam. Heerlijk een paar dagen herinneringen ophalen….én maken!

Wat zou jij het liefste voor jouw verjaardag krijgen?

Volg en deel mijn blogs
0
Blog, Moments

Vrijdagmiddag: een momentje voor jezelf?

#Moments02: Vrijdagmiddag: een momentje voor jezelf?

Je kent het vast wel. Het is vrijdagmiddag en het zonnetje schijnt. Er staat voor het eerst in weken vanmiddag niets op de agenda. Boven draait de wasmachine en de rest van het huishouden kan best nog even wachten. Na een hele werkweek vliegen van hot naar her is het nu tijd voor een kopje thee. Buiten in de tuin staat er al een stoel op je te wachten. Net op het moment dat je wilt gaan zitten gaat de voordeurbel. Zou het weekend voor de deur staan? Nee, het is zoonlief. Of hij mag kijken of vriendje X thuis is. ‘Natuurlijk!’ En weg is hij weer. Net op het moment dat je weer een poging doet om een slokje thee te nemen gaat de bel.

Alweer…

Een paar weken geleden was het zo’n vrijdagmiddag. Zo’n middag dat mijn theemomentje met mijzelf niet ging lukken, zeg maar. Ik schreef er het volgende gedichtje over:

Mama’s vrije vrijdagmiddag
De bel
‘Mam, mag ik spelen?’
Tring
‘Ik moet plassen.’
Ding dong
‘Ik heb zo’n dorst.’
Prrrt
‘Mag ik een pleister?’
Trrt
‘Ben nu alleen en loop me te vervelen.’
De bel
‘Mag ik nog wat drinken?’
Trrrrrrrrrring
Weer die bel …nu ben ik het zat!
‘Oja, mama….had ik al verteld dat jij de allerliefste mama bent die ik ooit had?’

© Nienke Oesterholt, oktober 2017
Volg en deel mijn blogs
0